HUR

Hur är man vegan/vegetarian?

Hur får man i sig alla näringsämnen man behöver? Hur gör man när man är ute och ska äta?

Protein - hur får man i sig tillräckligt?

Hetsen kring protein är för tillfället lite överdriven - vi behöver inte få i oss lika mycket protein som alla verkar tro men självklart måste vi ha det! Protein bygger bland annat upp muskler i kroppen. 

Soybean, Hand, Agro, Harvest, Seeds, Leguminous
Sojabönor
För att förstå protein så måste man veta att protein är uppbyggt av 20 olika aminosyror. Olika proteiner innehåller olika aminosyror. Ungefär hälften av dessa aminosyror kan cellerna i kroppen själv tillverka men resten måste vi få i oss via maten. Dessa 9 aminosyror kallas essentiella aminosyror.  För den som inte äter animaliska produkter är baljväxter, frön, nötter och till och med bröd källor till protein. Sojabönan innehåller exempelvis alla aminosyror kroppen behöver och är därför en bra källa för protein. Tofu och soja"kött" innehåller också mycket protein.

Enligt livsmedelsverket får man lätt tillräckligt med protein i dieter som inte innehåller animaliska livsmedel (förutsatt att man inte äter väldigt ensidigt). 

Järn och andra näringsämnen

Järn behövs till proteinet hemoglobin som transporterar syret i blodet till hela kroppen. Järn finns i mycket animaliska produkter men så klart finns det även i vegetabiliska produkter som spenat, baljväxter och nötter. Vuxna behöver få i sig 9 mg järn per dag (kvinnor behöver lite mer på grund av menstruation). 100 g sojabönor innehåller exempelvis 15,7 mg järn. Så med varierad kost kan man enkelt få i sig tillräckligt med järn.

Kalcium är..... vuxna behöver få i sig 800 mg per dag.

källor

Kemi direkt (tredje upplagan, första tryckningen)

Kommentarer