Denna limpa passar perfekt på julbordet istället för en köttlimpa eller bara som "vanlig" husmanskost.
Jag tänker servera denna på julbordet i år och den är faktiskt helt vegansk. Min familj åt denna för en vecka sedan med brun sås och potatis och det blev supergott!
Jag älskar linser och tycker att det är en bra proteinkälla och därför består grunden av gröna linser. Jag ville även lyckas med att få min far att känna sig lockad till att äta och det finns två veganska livsmedel som han älskar: rostade frön och stekt svamp. Dessa ingredienser ger också lite umamismak vilket jag också ville komma åt.
Bilder kommer snart!
Jag tänker servera denna på julbordet i år och den är faktiskt helt vegansk. Min familj åt denna för en vecka sedan med brun sås och potatis och det blev supergott!
Jag älskar linser och tycker att det är en bra proteinkälla och därför består grunden av gröna linser. Jag ville även lyckas med att få min far att känna sig lockad till att äta och det finns två veganska livsmedel som han älskar: rostade frön och stekt svamp. Dessa ingredienser ger också lite umamismak vilket jag också ville komma åt.
Bilder kommer snart!
Linslimpa med linser och svamp | vegan
Detta är en ny twist på husmanskostens typiska köttlimpa! Jag tänker servera denna på julbordet men den är också supergod till brunsås och potatis.
Detaljer
Prep time: Cook time: Total time: Yield: 1 limpa
Ingredienser
- 3 dl gröna linser, torkade
- 1 grönsaksbuljongtärning
- 2 morötter
- 1 stor gul lök
- 100 g champinjoner
- ca 2 msk (efter preferens) solrosfrön
- ca 2 msk pumpakärnor
- 2 flax eggs (2 msk krossade linfrön, 6 msk vatten)
- 1,5 dl havregryn
- 3/4 dl vetemjöl
- 2 - 3 tsk timjan
- 1 tsk spiskummin
- 1 tsk vitökspulver
- salt
- peppar
- 1/2 msk sojasås, kinesisk
- 1/2 msk sojasås, japansk
- färdig glaze
Instruktioner
1. Koka linserna i vatten tillsammans med grönsaksbuljongen i ca 10 - 15 minuter. Känn på linserna då och då så att de inte blir för mosiga. 2. Riv under tiden morötterna och hacka löken. Skär ävn champinjonerna i små bitar (ca. 2 cm träningar eller smala skivor om du har små champinjoner). Fräs allt med olja i en stekpanna.3. Häll av linserna i ett durkslag och överför sedan till en stor bunke. Gör sedan i ordning flax egg. Då blandar du 2 msk krossade linfrön med 6 msk vatten, rör om och ställ åt sedan för att tjockna.4. När de frästa grönsakerna mm. fått färg häll ner i bunken med linserna. Sätt på ugnen till 175 grader.5. Rosta solrosfrön och pumpakärnor i en torr panna. Jag använde samma som jag hade fräst löken i. När de fått färg häll även i dessa i bunken.6. Mosa blandningen i bunken med en potatismosare. Blandningen ska inte vara helt slät utan de flesta linserna ska fortfarande vara intakta. Mosa efter vilket tuggmotstånd du vill ha.7. Rör till sist ner flax eggs (linfröäggen) som nu ska ha en slimeliknande konsistens. Häll i kryddorna och smaka av med salt, peppar och sojasås.8. Häll blandningen i en brödform klädd med bakplåtspapper. Pressa sedan ner blandningen och gör ytan platt. Glöm inte att pressa längs kanterna. Pensla sedan på glaze och sätt in i ugnen i 35 - 40 min. Låt svalna lite innan servering.
Kommentarer
Skicka en kommentar