Spenat- och sojafärslasagne | Lakto




Jag har alltid älskat lasagne! Det kommer garanterat finnas fler recept på lasagne i framtiden på bloggen. Just denna lasagne är gjord på spenat, sojafärs och champinjoner - supergott! 

Jag inspirerades faktiskt av en restaurang jag och min mamma besökte. Det var en vegetarisk restaurang som heter andrum och ligger i Göteborg. Om du har vägarna förbi är det värt att kika in. 

Min pappa (som är köttätare) utbrast "detta var ju jättegott" så fort vi började äta. Denna tror jag skulle passa både vuxna och småbarn i smaken, vare sig de är vegetarianer eller ej.

Eftersom jag vill att bloggen ska ha så vardagliga rätter som möjligt använder jag mig av fryst och torkade kryddor. Om du så vill kan du använda färska men jag tog det jag hade hemma.Glöm inte att smaka av såsen om du vill krydda ännu mer! Lycka till!



GÖR VEGANSK
Du kan göra denna lasagne vegansk om ersätter mjölk med växtmjölk, smör med mjölkfritt margarin och använda pastaplattor utan ägg.

print recipe

Spenat- och sojafärslasagne
Denna lasagne kommer inte göra dig besviken!
Details
Prep time: Cook time: Total tid: Mängd: 4 portioner
Ingredients
  • 2 medelstora gula lökar
  • 200 gram champinjoner
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 morötter
  • 2 msk fryst basilika
  • 2 msk fryst persilja
  • 3 tsk (eller mer)) torkad timjan
  • 2 förp. krossade tomater á 390g
  • ca 70 gram spenat, färsk
  • 2 msk tomatpuré
  • 1,5 dl torkad soja färs eller:
  • 3,5 dl fryst sojafärs
  • 1 svampbuljongtärning (eller grönsak)
  • Bechamelsås:
  • 4 dl mjölk
  • 2 msk vetemjöl
  • 1,5 msk smör
  • 1/2 tsk salt
  • 1/2 krm peppar

  • lasagneplattor
  • riven ost
Instructions
1. Finhacka löken. Skär champinjonerna i bitar (ganska små). Fräs dessa i en djup panna och pressa i vitlök. Sätt på ugnen på 225 grader.2. Riv under tiden morötterna fint och fräs även detta med löken och svampen.3. Häll i kryddorna (persilja, basilika, timjan) och fräs. Du kan senare smaka av och tillsätta ännu mer kryddor.4. När löken blivit mjuk och gärna fått lite färg häll i krossade tomater (och ca 2 dl vatten) och tomatpuré.5. Hacka spenat och tillsätt även detta. 6. Tillsätt sojafärs. Om du har torkad häller du den direkt i tomatsåsen. Detta kommer svälla och få smak från såsen. Om du använder fryst: låt gärna tina lite innan. (ev. i micron på låg värme)7. Tillsätt buljong och låt puttra under lock i minst 10 min. Under tiden kan så kan bechamelsåsen tillagas. Gör en bottenredning (stek smöret och häll i vetemjölet och rör om) Tillsätt sedan mjölken lite åt gången under omrörning. Tillsätt salt och peppar. Låt puttra tills det tjocknar lite och stäng av plattan.8. Smaka av såserna och krydda mer salt och peppar och ev. mer av de andra kryddorna.9. Nu är det dags att bygga lasagnen! (Använd inte en för stor form eftersom denna lasagne är anpassad för 4 pers). Häll tomatsås i botten och sedan lasagne plattor. Fortsätt med att varva tomatsås tillsammans med bechamelsås och lasagneplattor. Avsluta med bechamelsås och toppa med riven ost. Sätt in i ugnen i ca 25 minuter och prova att sticka ner en tandpetare för att se om pastan är mjuk.

Kommentarer