Detta recept började faktiskt som ett pålägg. Jag älskar frukost och gjorde därför ett hemmagjort pålägg på kikärter och tomatpuré. Min syster tyckte att det blev jättegott och vi båda tyckte att det påminde om pirogerna man brukade köpa i frysdisken. Detta gav mig en ide: jag vill göra piroger med detta pålägg som fyllning! Så detta är precis vad jag gjorde!
Vi serverade med coleslaw vilket passade jättebra eftersom det blir lite mer smak av lök.
Om du är noggrann att receptet ska vara veganskt se till att köpa pizzadeg som faktiskt är vegansk. Jag skulle dessutom rekommendera att köpa XL annars kanske inte degen räcker till. Om du vill kan du självklart göra egen deg men alla har kanske inte den tiden varje gång därför är detta ett superbra alternativ.
Mina föräldrar tyckte det var jättegott att toppa med sesamfrön innan vi stoppade in dem i ugnen. Så om du gillar sesamfrön kan du absolut testa! Jag tyckte det blev supergott med båda på och utan frön!
Piroger med kikärts- och tomatfyllning | vegansk
Detta är ett jättegott recept på veganska piroger! Du kan själv välja hur mycket tuggmotstånd eller konsistens på fyllningen. Vill du ha en ganska jämn fyllning kan du använda en matbredare annars kan du mosa och hacka för hand för att ge mer att tugga i.
Detaljer
Prep time: Cook time: Total time: Yield: 12 st (4 personer)
Ingredienser
- 1 färdig pizzadeg (XL)
- 1 burk kikärter
- 4 msk tomatpuré
- ca 7 st soltorkade tomater
- 4 cm purjolök
- 1,5 tsk timjan
- olivolja, anpassa efter vilken konsistens du vill ha
- salt och peppar
Instruktioner
1. Hacka och fräs purjolöken. Sätt på ugnen på 225 grader.
2. Om du vill ha en jämn fyllning kan du använda dig ut av en matbredare. Häll då alla ingredienser (förutom degen) i matbredaren och mixa till önskad konsistens. Tillsätt även olja efter önskad mängd (rekommenderar 1-2 msk)
Om du däremot vill ha lite mer tuggmotstånd: häll i kikärterna i en bunke och mosa hälften av dessa. Hacka de soltorkade tomaterna i små bitar och lägg i bunken. Om du har soltorkade tomater i olja kan du tillsätta oljan från burken. Tillsätt de resterande ingredienserna (ink. löken) och rör om så att allt blandas.3. Skär upp degen i 12 fyrkanter. Lägg bakplåtspapper på en (ev. 2 st) plåt(ar). Ta en fyrkant deg, stretcha ut lite och lägg fyllning på hälften av degen (tänkt på att de ska vikas till trianglar) och lämna en centimeter kant. Doppa ett finger i vatten och smörj kanterna. Vik ihop pirogerna till trekanter och tryck ner kanterna med en gaffel. Upprepa till alla piroger är gjorda.4. Pensla pirogerna men olja eller vatten (eller ägg om du inte är vegan)5. Sätt i ugnen i 15-20 min.Klart att servera. Rekommenderat att servera med coleslaw (som också finns som recept på bloggen).
Kommentarer
Skicka en kommentar